Kettlebell halters zijn een speciaal soort haltervormige gewichten met handgrepen. Ondanks hun onopvallende uiterlijk kun je met dergelijke apparaten een breed scala aan oefeningen uitvoeren. Met hun hulp kun je de belangrijkste delen van je spieren versterken - niet alleen je armen of borst, maar ook je benen. Kettlebell training verbetert ook de coördinatie, balans en conditie. De kleine apparaten zijn geweldig voor gebruik thuis en in de sportschool. De halters die we in onze winkel aanbieden variëren in gewicht van 2 tot 24 kg en zijn ontworpen voor mensen op verschillende niveaus als het gaat om krachttraining.
Belangrijk bij Kettlebell halters is het materiaal waarvan de handgrepen zijn gemaakt. In onze winkel bieden we haltergewichten aan met handgrepen van neopreen en andere materialen, die in de praktijk voorkomen dat halters uit je hand glijden tijdens het trainen:
- kettlebells van vinyl,
- gietijzeren kettlebells,
- rubberen kettlebell,
- verstelbare kettlebell
Kettlebell halters - een minigym in één klein apparaat!
Kettlebell training heeft onlangs records gebroken in populariteit in Polen en over de hele wereld. Dit wordt beïnvloed door de vele voordelen, snelle resultaten en mode. Weinigen van ons realiseren zich echter dat alleen de Engelse naam relatief nieuw is, en dat oefeningen met dit apparaat een lange traditie hebben.
Wat is een kettlebell?
De kettlebell is een traditioneel Russisch oefentoestel waarbij het zwaartepunt niet gelijkmatig verdeeld is. Het zijn kogelvormige gewichten met een handvat. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en maten. Het standaard kettlebell gewicht is 16 kg (meer zijn veelvouden hiervan).
Ondanks de schijn is dit geen nieuwe uitvinding. Ze werden al in een ver verleden gebruikt door Russische atleten. De eerste vermelding van dit apparaat, dat toen girya werd genoemd, dateert uit 1704. De eerste kettlebell halters waren aan de onderkant gestempeld met de beeltenis van de nu regerende tsaar. In het begin werden ze vooral gebruikt door sterke mannen en atleten tijdens stads- of dorpsfeesten, ze werden vooral gebruikt voor shows en demonstraties van kracht. De belangstelling bleef echter groeien. Ze werden al niet alleen gebruikt door atleten, maar ook door soldaten, vissers en boeren, die onderling amateurwedstrijden begonnen te organiseren. In 1913 werd de Kettlebell voor het eerst "Super Sportuitrusting" genoemd in het sporttijdschrift "Hercules".
De eerste officiële kettlebell wedstrijd werd gehouden na de Tweede Wereldoorlog in 1948. De discipline verspreidde zich snel buiten Rusland en won aan populariteit in Litouwen, Letland, Estland en Oekraïne. De eerste Nationale Kettlebell Kampioenschappen werden georganiseerd in 1985 (ze werden georganiseerd onder de naam Girevoy Sport).
De faam van dit sporttoestel heeft zich ook over de oceaan verspreid. In de Verenigde Staten is het al lange tijd erg populair. Aanvankelijk werd het tijdens trainingen vooral gebruikt door de Amerikaanse speciale diensten (die een voorbeeld namen aan de goede resultaten van trainingen met kettlebells van de Russische diensten).
Tegenwoordig heeft het een vaste plaats gevonden in veel sportscholen. Het is een gymnastisch apparaat met een zeer brede trainingsmogelijkheid. Dankzij dit toestel kunnen we niet alleen zorgen voor onze conditie en lichamelijke fitheid, maar ook het uiterlijk van ons figuur en spierweefsel verbeteren. Dit apparaat is ook een goede aanvulling op training met vrije gewichten. Er zijn verschillende factoren die zijn populariteit en onwrikbare positie op de markt van gymnastiektoestellen bepalen:
- functionaliteit - het is een soort "kleine sportschool" (met deze apparaten kun je thuis oefenen, ze meenemen op vakantie, enz,)
- aantrekkelijkheid en de verscheidenheid aan bewegingsvormen die oefeningen met dit apparaat mogelijk maken,
- snelle, zichtbare trainingsresultaten.
Voordelen van kettlebell training
Er zijn talloze voordelen verbonden aan kettlebell workouts. De lijst is schijnbaar eindeloos:
- bouwt uithoudingsvermogen op, verhoogt snelheid, flexibiliteit en elasticiteit,
- Ze versterken de spieren (waarbij bijna elke spier in een persoon betrokken is), hebben een positief effect op hun spanning en huidelasticiteit, verbeteren de spier-zenuwcoördinatie, vergroten hun kracht en hebben een positief effect op de inhoud van het spierweefsel door zich te ontdoen van onnodig vet (dit is echter geen synoniem voor spierontwikkeling. Vooral vrouwen hoeven niet bang te zijn voor dit effect, omdat hun lichaam veel minder testosteron bevat dan het mannelijk lichaam, dus de toename in spierweefsel zal veel kleiner zijn),
- Ze stellen je in staat om af te vallen, lichaamsvet kwijt te raken en een mooi, indrukwekkend figuur te vormen. Dit is te danken aan de betrokkenheid van een groot aantal spieren, die tijdens hun intensieve werk een groot aantal calorieën kunnen verbranden.
- Ze ontwikkelen de motorische coördinatie en het evenwichtsgevoel, evenals het gevoel van beweging in de ruimte (ze vereisen beweging in drie dimensies), oefeningen ermee, in tegenstelling tot stationaire apparaten, vereisen evenwicht en lichaamsstabilisatie, evenwichtige spierarbeid van alle lichaamsdelen,
- Ze voorkomen houdingsafwijkingen en verschillende ziekten (zoals osteoporose, hartaandoeningen, obesitas, aandoeningen van het spijsverteringsstelsel en zelfs diabetes), versterken botten, verbeteren de hartfunctie, stabiliseren de bloeddruk, verminderen onnodig vetweefsel, regelen de goede doorstroming van voedsel en de darmfunctie, verhogen de glucosetolerantie en verhogen de stofwisseling,
- Ze corrigeren de houding en versterken de kern van het lichaam (voornamelijk de buikspieren van de rug, borst en schouders),
- Ze dragen bij tot de versteviging van botten en ligamenten, waardoor het kraakbeen dikker wordt en de spiervascularisatie toeneemt. Dit heeft veel positieve gevolgen (vermindert pijn bij artrose, het lichaam is steviger en rugpijn wordt verlicht; ze zijn een goed idee voor revalidatie bij gewrichts- en spierblessures),
- ze versterken kracht: functionele kracht, nuttig bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en werk, maar ook bij andere vormen van sport (verbeteren van sportprestaties), en stootkracht, vooral nuttig bij gevechtssporten,
- Als het gaat om psychologische aspecten, leren kettlebell oefeningen discipline en motivatie, hebben ze een positieve invloed op je humeur, stellen ze je in staat om los te komen van alledaagse problemen en stress te verlichten, zijn ze een interessant alternatief voor andere oefeningen en duursporten, en stellen ze je in staat om je resultaten op andere gebieden te verbeteren.
Hoe train je met een kettlebell?
Er zijn veel privécursussen en scholen die professionele kettlebell training aanbieden. Het voordeel van dit apparaat is echter dat we er ook alleen mee kunnen oefenen. Het enige wat je hoeft te doen is een kettlebell kopen die bij je past.
Hieronder staan enkele voorbeelden van specifieke workouts en oefeningen die we kunnen doen met kettlebell. Ze zijn onderverdeeld in oefeningen voor mensen die hun avontuur met dit apparaat beginnen (beginners), die hier al enige ervaring mee hebben (gevorderden) en professionals (gevorderden).
Voorbereiding op training
Doe een goede warming-up voordat je aan je training begint. Deze moet bestaan uit rennen, springen, cirkels en zwaaien met ledematen. Dit moet minstens 5 minuten duren.
De startpositie voor de meeste kettlebell oefeningen ziet er ongeveer hetzelfde uit. Je moet rechtop staan, schouders en armen ontspannen en knieën licht gebogen. Het gewicht moet recht voor je staan - om het vast te pakken, buig je je knieën en je bovenlichaam. Je rug moet altijd recht zijn. Trek bij het opstaan je schouderbladen naar elkaar toe en duw je borst naar buiten.
Vergeet niet om altijd goed te ademen tijdens het sporten. Inademen doe je terwijl je de buik aanspant, en in de gebogen positie moet je de lucht vasthouden. Na de eerste acute inspanning adem je rustig en geleidelijk uit.
Het gewicht van de kettelbell moet worden aangepast aan onze vaardigheden. Belangrijker dan het gewicht is namelijk de techniek van de oefening zelf.
Kettlebell oefeningen voor meer kracht en spieropbouw
Oefeningen moeten worden gedaan in series van 3 tot 5 (en je moet 3 tot 5 herhalingen doen in elke serie). Rust tussen de sets moet ongeveer 2 minuten zijn.
Beginners:
- Neem de startpositie aan, leun iets naar voren, houd je rug recht, pak het gewicht en zwaai het tussen je benen van achter naar voren.
- Zodra het gewicht op borsthoogte is, buig je je arm en houd je hem loodrecht op de grond. De pols moet ter hoogte van de onderarm zijn.
- Til vervolgens het gewicht op (je elleboog zal licht gebogen zijn), je hoofd moet te allen tijde naar het gewicht gedraaid zijn.
- Strek je arm (je handpalm moet naar voren wijzen en het gewicht moet erachter zitten).
- Laat het gewicht zakken en houd je elleboog tegen je romp. Maak nog een zwaai met het gewicht zonder dat het de grond raakt.
- Oefen na het voltooien van de hele serie hetzelfde element met de andere hand.
Intermediair:
- Ga in de startpositie staan. Pak het gewicht met beide handen vast. Doe een achterwaartse zwaai tussen je benen.
- - Doe dan een voorwaartse zwaai tot borsthoogte (armen moeten licht gebogen zijn bij de ellebogen).
- - Draai het gewicht in de lucht (handvat van je af). Pak het met beide handen aan de zijkant vast. Houd het dicht bij je borst.
- - Doe een squat totdat je ellebogen je knieën raken.
- - Keer terug naar de staande positie en dan naar de beginpositie en herhaal de oefening.
Gevorderd:
- Ga in de startpositie staan, maak een twee zwaaibewegingen met je arm licht gebogen bij de elleboog totdat de arm met het gewicht parallel aan de grond is.
- Wanneer je arm in een parallelle positie is, til je het gewicht boven je.
- Herhaal dit met de andere hand.
Een andere optie:
- Ga in de startpositie staan. Til het gewicht naar je schouder en houd je elleboog zo dicht mogelijk bij je borst.
- Buig je knieën en duw je arm omhoog, strek dan en houd het gewicht op je rechte arm.
- Ga op je tenen staan, keer dan terug naar je beginpunt en wissel van hand.